4 Modalitati pentru a Scapa de Critica
Gandeste-te te rog pentru cateva secunde la raspunsul urmatoarei intrebari:
„Tu cum te simti atunci cand esti criticat?”
Toti oamenii au acest amestec de ganduri, trairi si emotii negative atunci cand sunt criticati.
Multe dintre trairile negative incep de la judecarea si invinovatirea altora.
Acesta este de fapt: obiceiul de a critica.
Acest obicei daunator este adanc inradacinat in cultura actuala care il sustine prin majoritatea mijloacelor media.
Chiar si conversatiile celor din jur, in mare parte, se invart in jurul criticii si barfelor. E atat de raspandit incat multora li se pare “normal”.
Este deci usor sa cazi in obiceiul de a cauta tot timpul greseli in comportamentul celor din jur.
Insa critica este foarte distructiva.
Multe relatii si colaborari sunt distruse de obiceiul de a critica.
Atunci cand o persoana este criticata, chiar si prin asa-numita metoda de “criticism constructiv”, aceasta imediat devine iritata, intra in defensiva si incepe sa se apere, ripostand. Incepe sa simta nevoia sa se dezvinovateasca si apoi sa isi ia revansa.
Inca din copilarie suntem conditionati sa fim foarte sensibili la orice dezaprobare si critica din partea celor din jur, indiferent de motiv.
Cand suntem criticati, devenim foarte defensivi, respectul fata de celalalt si chiar fata de noi insine ne scade brusc, atitudinea fata de persoana care ne critica devine imediat una negativa si incepem sa nutrim sentimente neplacute.
Decizia de a nu-i mai critica pe ceilalti este una dintre cele mai bune pe care o poti lua.
Eliminarea criticii din preocuparile, vocabularul si conversatiile tale te ajuta sa devii o persoana mai agreabila, mai increzatoare si mai implinita.
Vei incepe sa gandesti si sa spui doar lucruri care sa-i incurajeze pe ceilalti, in loc sa-i descurajeze si sa-i inversuneze.
Cei mai multi oameni din jurul tau sunt ca si tine: incearca sa fie mai bine si fac tot ce pot ei in acest sens cu ceea ce viata le ofera si cu resursele lor interioare.
Foarte putini sunt cei care fac greseli in mod intentionat sau fac lucrurile invers decat ai vrea tu, doar ca sa nu iti faca tie pe plac.
De fapt, fiecare cauta sa nu faca prea multe greseli, pentru ca greselile te fac sa te simti incompetent, nepregatit, rusinat.
Nu ne place sa facem greseli, pentru ca nu ne simtim bine cu noi insine dupa ce le facem.
Prin actiunea Legii Cauzalitatii,atunci cand noi criticam pe cineva nu vom face decat sa semanam semintele pentru a fi la randul nostru criticati.
Si cand suntem criticati, cum ne simtim? Ne place? Ne face sa ne simtim mai increzatori, mai buni, mai impliniti?
Sigur ca nu!
Si pentru ceilalti pe care chiar noi ii criticam este exact la fel.
Nici lor nu le place, nici pe ei nu ii ajuta, ci ii distruge.
In plus, ni se imprima in minte tot ceea ce exprimam negativ fata de ceilalti.
• Putem inceta sa mai vanam greseli si sa mai vorbim depreciativ la adresa celoralti. Indiferent ce a facut o persoana sau cat de rea credem noi ca este, putem mai intai sa ne abtinem sa mai formulam pareri negative.
• Apoi putem sa invatam sa nici nu mai avem astfel de ganduri.
• Vom avea timp sa cautam solutii la situatiile cu care avem de-a face. Ne va ramane mult mai mult timp pentru ganduri constructive, folositoare, incurajatoare, benefice.
• Iar daca tot avem timp, putem sa inlocuim critica distructiva cucomunicarea constructiva.
Cea mai mare parte a criticii si acuzatiilor la care ii supunem pe ceilalti vine din faptul ca ne vedem cumva superiori lor in anumite privinte.
Poate credem ca noi stim ceva si ei nu. Ca noi stim cum se face si ei nu.
De fapt, noi ne dorim ca ei sa devina mai buni, sa stie mai bine ce au de facut.
Daca vrem cu adevarat acest lucru, ii vom incuraja, nu ii vom demola.
Iata 4 modalitati de pus in practica daca ai aceasta intentie benefica de a-i ajuta pe ceilalti sa stie mai bine ce au de facut si sa devina mai buni si mai capabili.
4 Modalitati pentru a Scapa de Critica
1. Protejeaza cu orice pret sufletul celuilalt, as spune chiar, protejeaza cu orice pret „Inima” celuilalt.
Trateaz-o ca pe un bun foarte sensibil, de exemplu un balon. Considera ca acele cuvinte aspre si daunatoare ale criticismului tau ar fi ca niste ace care pot sa intepe si sa distruga balonul.
De aceea, Alege Constient sa nu le mai folosesti.
Fii bland in a-ti oferi sprijinul si indrumarea de care celalalt are nevoie pentru a se indrepta.
2. Concentreaza-te asupra comportamentului manifestat care poate fi corectat, nu asupra persoanei.
Nu omul trebuie corectat, ci ceea ce el manifesta.
Fa aceasta distinctie in mintea si vorbirea ta. De aceea, nu il critica, ci ajuta-l sa se schimbe. Poti spune: “Comportamentul tau nu a fost prea bun, hai sa vedem ce putem face impreuna pentru a-l imbunatati in viitor.”
3. Pastreaza-ti controlul asupra emotiilor daunatoare pe care le resimti si fa un efort Constient de a le elimina inainte de a vorbi.
Intai te linistesti si abia apoi ii comunici celuilalt parerea ta diferita.
Nu spune niciodata ceva de genul: “Ma superi foarte tare!” ci fa echipa cu celalalt, exprimandu-te la persoana intai plural: “Ce vom putea face de acum incolo este sa… (comportamentul nou benefic)”.
4. Incetarea Imediata si Totala a Criticii – aceasta este cea mai puternica metoda dar totodata si cea care necesita cel mai mare Efort Constient din partea ta.
Daca reusesti sa faci acest lucru, vei observa in numai cateva zile imbunatatiri substantiale ale relatiilor pe care le ai cu toti cei din jur.
Vei fi uimit cat de repede se schimba in bine relatiile cu ceilalti.
In numai cateva zile, te vei convinge ca merita sa nu mai revii niciodata la critica.
Desigur ca mai sunt si alte metode de a elimina acest obicei daunator de a-i critica tot timpul pe ceilalti, dar poti incepe sa pui in practica aceste recomandari.
Daca vei elimina din conversatiile tale critica de orice fel si o vei inlocui cu comunicarea constructiva si cu exemplul personal benefic, acest lucru va avea un impact pozitiv, puternic, asupra tuturor relatiilor tale.
Tot ceea ce faci sau spui pentru a face o persoana sa se simta mai capabila, ii creste acesteia increderea in sine si astfel devine capabila sa faca schimbari benefice in comportamentul si atitudinile sale.
In acelasi timp si tu vei beneficia de o stare interioara mult mai placuta. Astfel, usor-usor intrerupi ciclul vicios al criticii.
Cand vei incepe sa te exprimi in mod agreabil si constructiv, fara sa ranesti emotional, celorlalti le va fi mult mai usor sa faca acelasi lucru fata de tine.
Curaj, incearca si tu!
Pentru OMul care vrea sa Traiasca mai Constient si mai Fericit,