6 Ritualuri pentru o Viata Sanatoasa
- – procesul de eliminare a actiunilor, tiparelor si obiceiurilor daunatoare sanatatii.
- – procesul de adaugare in viata noastra a actiunilor, tiparelor si obiceiurilor benefice = ritualuri care sustin sanatatea.
Motto: „Intai tu creezi obiceiuri, apoi obiceiurile te creeaza pe tine.”
Noi nu ne nastem bolnavi si devenim sanatosi in timp. Noi ne nastem sanatosi si devenim bolnavi in timp, datorita efectului cumulativ al propriilor noastre actiuni daunatoare. Sanatatea este starea noastra naturala si daca ne-am cunoaste suficient corpul si mintea si nu am interveni in mod daunator in functionarea acestora, am trai o viata lunga si implinita, iar plecarea din acest plan ar fi usoara si impacata, naturala si nu fortata de fazele extreme ale unor boli incurabile.
De aceea, ocupati-va de sanatatea voastra inainte de a fi siliti sa va ocupati de bolile voastre. Lao Tzi in Tao Te Qing ne spune: “Inainte de a aparea un pericol este usor sa iei masuri preventive. Tratati lucrurile in stadiul formativ. Ordonati lucrurile inainte ca acestea sa se tulbure.”
Atunci cand incepem sa cultivam cauzele sanatatii la nivelul corpului, avem de desfasurat doua procese succesive:
Actiunile din primul proces le-am numit simplu “obiceiuri”, ele fiind de eliminat. Pe acelea din a doua categorie le-am denumit “ritualuri” pentru a sublinia sacralitatea lor prin efectul pe care il au asupra mentinerii sanatatii, vitalitatii si longevitatii corpului.
Din aceasta dubla perspectiva energetica, voi face referire la un numar de sase piloni ai sanatatii: somnul, respiratia, hidratarea, alimentatia, miscarea si armonia cu natura.
1. Somnul
Somnul in fiecare noapte este una dintre “pietrele de temelie” ale sanatatii. Somnul este unul dintre marile mistere ale vietii. Mult timp a fost larg raspandita ideea ca somnul nu este nimic mai mult decat o pierdere de timp. Cercetarile moderne au aratat insa ceea ce stravechile cunostinte de medicina traditionala au spus mereu, si anume ca intervalul orar, durata si calitatea somnului joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii, precum si ca lipsa somnului afecteaza puternic toate componentele fiintei umane, de la stare de spirit, creativitate, atentie, activitate cerebrala si a sistemului imunitar, pana la expresia genelor si longevitate.
Una dintre cele mai recente si importante descoperiri despre importanta somnului reveleaza faptul ca fiecare organ si fiecare celula din organism, toate au propriul ceas biologic, cu rol determinant in mentinerea si reglarea tuturor functiilor corpului, de la homeostaza, pana la metabolism si presiunea sangelui. In anul 2017, Premiul Nobel pentru psihologie si medicina a fost acordat chiar acestei descoperiri. Iar creierul este un fel de “ceas principal” care sincronizeaza toate ceasurile organelor si celulelor, cu functiile corpului si cu ciclul natural noapte-zi de 24 de ore. Cand aceasta sincronizare nu se produce, apar in cascada o multime de efecte profund daunatoare pentru sanatate.
Prin urmare, omul nu este “o fiinta de noapte”, dovezile cele mai evidente fiind ca vederea omului este foarte slaba noaptea comparativ cu ziua, precum si aceea ca tendinta sa naturala este de a se odihni dupa ce soarele apune. Incepand cu orele 21.00, pana la 01.00 are loc incarcarea cu energie a corpului uman, cu conditia ca omul sa fie deja adormit sau in stare de meditatie.
In absenta acestor doua conditii, incarcarea cu energie a organismului nu mai are oportunitatea de a se produce. Chiar daca omul doarme dupa ora 01.00, incarcarea sa cu energie nu mai are loc, iar de aici decurg o serie de efecte, intre care cele mai notabile sunt epuizarea rezervelor energetice ale corpului, imbatranirea prematura si predispozitia la imbolnaviri.
Obicei daunator de eliminat: mersul la culcare mai tarziu de orele 22.00.
Ritualul de implementat: Adormiti in fiecare seara, mai devreme de orele 23.00, avand in minte si in inima ganduri si trairi de recunostinta.
2. Respiratia
In Orient, respiratia este considerata a fi o stiinta. China are QiGong, India are Pranayama, in timp ce lumea occidentala nici nu are un termen specific pentru desemnarea controlului respiratiei si a modului in care energia atmosferica functioneaza ca un element nutritiv vital pentru sanatatea omului. In ultimii ani insa, stiinta occidentala a descoperit nenumarate dovezi ale legaturii cauzale dintre aer, respiratie si energie pe de o parte, cu sanatatea si longevitatea de cealalta parte.
Elementul esential din aer, care transporta sarcina vitala de “Qi” sau “Prana”, este ionul negativ, un fragment molecular minuscul, extrem de activ, care transporta o sarcina electrica negativa echivalenta cu aceea a unui electron. Pe de alta parte, elementele poluante cum ar fi praful, fumul si alte substante chimice toxice sunt transportate prin aer sub forma unor ioni polimoleculari mari si lenti care transporta a sarcina electrica pozitiva. Acestia neutralizeaza ionii negativi, lipsind aerul de vitalitate – iar pentru noi, daca respiram acest aer, este ca si cum am manca numai hrana nesanatoasa, fara valoare nutritiva.
In aerul curat din natura, raportul ionilor negativi si pozitivi este de 3 la 1, in timp ce in orasele mari este de 1 ion negativ la 500 de ioni pozitivi. Vitalitatea ionilor negativi din aerul de respirat este distrusa si de aerul conditionat, de climatizari si de spatiile inchise.
De aceea, aerisiti indelung casele dimineata devreme cand concentratia de ioni negativi este cu mult mai mare decat peste zi.
Din cauza lipsei vitalitatii aerului Qi, apare si puternica senzatie de epuizare la oamenii care lucreaza in spatii inchise. In natura, aerul este ionizat in mod continuu de actiunea radiatiilor electromagnetice emise de Soare precum si de alte raze cosmice care bombardeaza efectiv moleculele de aer incarcadu-le cu energie vitala. Evaporarea maselor de apa, precum si ploaia si ninsoarea incarca aerul cu Qi. De aceea ne simtim bine langa intinderile de apa. De asemenea, adierea neintrerupta a vantului ionizeaza aerul. Prin urmare, cel mai curat aer este la altitudini mari, acolo unde radiatiile cosmice sunt mai puternice, unde exista mase mari de apa (lacuri si parauri) si acolo unde vanturile bat constant. Acesta este motivul pentru care va simtiti revitalizat in munti chiar si dupa o zi de mers pe jos.
Obicei daunator de eliminat: respiratia superficiala sustinuta de statul indelungat pe scaun si in spatii inchise.
Ritualul de implementat: Practicati in fiecare dimineata respiratia profunda circulara. Inspirati-Expirati profund continuu de minim 12 ori, repetand 3 serii, in fiecare dimineata devreme, afara sau cu geamul larg deschis.
3. Hidratarea
Totul se afla in schimbare, intr-un flux continuu, nimic nu este permanent. Acesta este un principiu fundamental din univers pe care l-au postulat inteleptii lumii si il redescopera astazi fizica cuantica. Iar apa, aceasta substanta miraculoasa, este un bun exemplu pentru sustinerea acestui principiu. Apa curge mereu, putand cu ea insasi viata, totodata purificand tot ceea ce intalneste in cursul ei. Iar cand apa stagneaza, apare degenerarea chiar in continutul sau. Viata curge odata cu apa si se degradeaza odata cu stagnarea acesteia. Chiar viata noastra se afla intr-un permanent flux, la fel precum curgerea apei. Cu adevarat, sa traiesti inseamna sa curgi, sa accepti permanenta impermanentei.
Apa si aerul sunt cele mai importante doua substante pentru viata de pe acest Pamant. Apa este un element vital, absolut indispensabil pentu o viata sanatoasa, radianta si longeviva. Cantitatea de apa de care un corp are nevoie depinde de multi factori, intre care: temperatura, clima, vremea, activitatea desfasurata, starea de sanatate, varsta etc. Bautul cantitatii si calitatii adecvate de apa, zilnic, este una dintre cele mai influente cauze ale sanatatii omului.
In functie de varsta, apa reprezinta intre 80 si 70 de procente din organismul uman. Chiar si oasele contin circa 22% apa. Pierderea unei zecimi din cantitaea de apa pe care o are un om in corp poate fi foarte periculoasa. Pierderea chiar si a unor cantitati mici de apa perturba functiile organismului si dezechilibreaza procesele fizice si chimice din acesta. Toate fluidele corpului sunt formate din apa. De pilda, sangele contine in jur de 90% apa si transporta oxigenul si nutrientii catre celule, dar si dioxidul de carbon si deseurile catre eliminare.
Unul dintre primele indicii ale deficitului de apa in corp (deshidratarea) este oboseala. Pentru ca nivelul de apa din corp sa fie mentinut, este necesara o hidratare constante cu… apa pura. Sau cu apa din fructe si legume, o adevarata “apa vie” cu efecte terapeutice asupra organismului. Acestea sunt singurele bauturi ale omului sanatos.
Obicei daunator de eliminat: consumul de cafele, energizante, sucuri artificiale si lapte daca sunteti deja adulti.
Ritualul de implementat: Hidratatrea intensa in prima parte a zilei, minim 1-2 L de apa, intre orele 06 si 12, incepand cu apa cu lamaie plus o lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar, la temperatura camerei, apoi restul zilei continuand cu ceaiuri detoxifiante si energizante de tip verde, alb, salvie, sanziene, coada calului si alte plante aromatice, precum si sucuri din fructe si legume crude.
4. Alimentatia
Corpul uman este un bio-mecanism de o precizie extraordinara, care daca primeste combustibilul de care are nevoie: aer curat, apa pura, hrana adecvata, poate functiona perfect, regenerandu-se si vindecandu-se, pentru un timp indelungat – unii cercetatori spun chiar nelimitat. Corpul isi creeaza singur materia prima de care are nevoie in constructia de tesuturi puternice, sanatoase si rezistente. In fiecare secunda el isi distruge vechile celule disfunctionale pe care le recicleaza si isi construieste altele noi si sanatoase. Este un mecanism biologic miraculos care are atelier de service incorporat, cu program non-stop.
Noi nu avem altceva de facut decat sa alimentam corpul cu “combustibilul” adecvat in cantitatea potrivita, apoi ne vom putea bucura pe termen lung de sanatate, vitalitate, putere si claritate.
In functionarea sa, corpul uman este sutinut de obiceiurile alimentare benefice si impiedicat de obiceiurile alimentare daunatoare care conduc lent la imbatranire si boli. Felul in care arati si in care te simti, usurinta sau dificultatea cu care te misti, claritatea mentala, energia de care dispui, depind in mare masura si de ceea ce mananci, dar si de cantitate.
In Tibet, se spune despre umplerea stomacului cu mancare urmatorul lucru: “la o masa este bine sa consumi o treime solid, o treime lichid(supe) si o treime nimic.” Iar in Egipt, o inscriptie veche de 5.000 de ani a fost tradusa astfel: “Un sfert din cee ce mananci te ajuta pe tine sa traiesti, celelalte 3 sferturi il ajuta pe doctorul tau sa traiasca.” Omul contemporan, supraalimentandu-se continuu, isi sapa singur groapa cu dintii.
Obicei daunator de eliminat: consumul de mancare procesata, rafinata, chimizata si deja preparata cu termene lungi de valabilitate, achizitionata din comert.
Ritualul de implementat: Mancati mai putin si mai rar, nu umpleti niciodata stomacul complet, deoarece mancatul in exces duce la stagnarea energiei si a sangelui.
5. Miscarea
Miscarea si flexibilitatea inseamna viata, in timp ce stagnarea si rigiditatea echivaleaza cu moartea. De fiecare data cand ne miscam sustinem viata, rezistenta si vigoarea.
Exista multe categorii de miscari si multe exercitii, dintre acestea cele mai benefice sunt acelea care implica naturaletea si armonia miscarilor tuturor partilor corpului, nu uzura accelerata a acestuia si a organelor sale interne. Alegeti activitatile fizice aerobe, nu pe cele anaerobe care se opun sanatatii.
“De la miezul noptii pana la amiaza energia creste; de la amiaza pana la miezul noptii energia descreste. Atunci cand energia descreste, respiratia si exercitiile nu au niciun beneficiu.” – alchimistul Ko Hung, sec III e.n.
Suntem construiti cu picioare foarte lungi deloc intamplator. Picioarele folosesc la mers si acesta este considerat, deopotriva de catre traditiile stravechi si de catre actualele studii stiintifice, “regele exercitiilor fizice”. In timpul mersului in ritm rapid cu coloana dreapta, corpul nostru se incarca incet-incet cu energie care vine prin picioare din talpi, pana in abdomenul inferior, sustinand energia rinichilor. Un corp sanatos este de neconceput in absenta unei coloane vertebrale perfect aliniate si sanatoase. Foarte multe probleme de sanatate sunt consecinte ale deplasarii coloanei vertebrale de la pozitia sa naturala.
Mersul rapid pe jos este cel mai bun exercitiu fizic pentru toti oamenii si este, nu doar usor de practicat, ci si complet gratuit. Aceasta activitate ar trebui sa fie constienta, naturala si relaxata, fara a se pune problema sa ajungi la o destinatie data intr-un timp anume. “Caile mari sunt sigure si usoare, dar oamenilor le plac la nebunie caile laturalnice.” –Lao Tzi
Daca nu aveti cum sa mergeti pe jos in fiecare zi, mergeti pe jos dupa fiecare masa, macar cateva minute. Daca sunteti la birou, urcati si coborati scarile dintre etaje de cateva ori, cat va permite durata pauzei de masa. Ar trebui facuti 12.000 de pasi (aprox 90 de minute) ne spun invataturile stravechi de medicina traditionala, pentru a impiedica stagnarea energiei.
Una dintre cele mai bune practici pentru longevitate este “ascensiunea spre locurile inalte”, adica sa mergeti pe jos pe munte de cateva ori pe an, ca sa va incarcati cu Qi-ul pur si puternic din zonele montane.
Obicei daunator de eliminat: inertia de dupa trezirea de dimineata si plecarea direct la treaba, fara niciun fel de exercitii fizice.
Ritualul de implementat: Faceti in fiecare dimineata, miscari de gimnastica si streching, mai ales pentru mobilitatea coloanei vertebrale, pentru minim 15 minute, apoi mergeti pe jos cat mai mult posibil.
6. Armonia cu Natura
Intregul univers este ordonat, haosul si dezordinea nu domnesc nicaieri, toate procesele si fenomenele se petrec in conformitate cu legi precise. Legile eterne care guverneaza toata existenta nu pot fi eludate de nicio componenta a creatiei. Chiar intreaga natura respecta aceste legi imuabile. Depinde de noi, ca si parti componente ale naturii, daca dorim sau nu sa le respectam. Din aceasta decizie cu care ne gasim fata in fata in fiecare zi, decurg consecinte diferite pentru fiecare dintre noi, precum si pentru intreaga colectivitate planetara de fiinte.
Orice pasare, orice furnica trebuie sa isi aleaga un loc potrivit pentru a-si construi cuibul, altminteri vor suporta consecintele. In mod similar, este necesar ca noi oamenii sa studiem, sa cunoastem si sa respectam legile naturii, sa ne adaptam viata la ele. Consecintele adaptarii si ale neadaptarii sunt diferite asupra sanatatii si uneori chiar asupra integritatii noastre corporale.
Legile naturale nu se ocupa in mod special de fiecare caz in parte. De exemplu, focul poate frige manuta unui copil inocent, dar nu si pe aceea a unui raufacator care stie sa se fereasca de el. Adevarata educatie decurge din cunoasterea legilor naturii care nici nu menajeaza si nu nedreptatesc pe niciunul dintre noi. Vei putea sa te bucuri de o sanatate foarte buna si de vitalitate, evitand multe suferinte inutile, daca te pui in armonie cu legile naturale ale universului si planetei pe care traiesti acum.
Una dintre persoanele pe care le consiliez, locuieste intr-un bloc foarte inalt din Bucuresti, la ceva zeci de metri de pamant si adesea imi spune cat de diferit se simte si se odihneste, atunci cand doarme intr-o casa pe pamant, spre deosebire de noptile cand doarme acasa, la bloc. Iata influenta naturii asupra corpului uman.
Obicei daunator de eliminat: tendinta de a petrece mult timp numai in spatii inchise.
Ritualul de implementat: Mergeti desculti cat mai des posibil, pe iarba, nisip, in curte pe pamant si asezati-va des sub coroanele copacilor.
Intregul univers si toate componentele lui functioneaza ritmic si toate organismele se bucura de acest ritm astfel incat ajung sa-si armonizeze propriile ritmuri interne cu marile modele ale naturii. Bataile inimii urmeaza ritmurile respiratiei, ciclurile de somn sunt adaptate ritmului zilelor si noptilor, ciclul menstrual urmeaza ritmurile lunii, metabolismul urmeaza ritmul anotimpurilor.
Miscarile ritmice naturale reprezinta fundamentul cultivarii esentei si energiei. Echilibrul si moderatia sunt, de asemenea, factori cheie.
Fiecare pas, oricat de mic ti s-ar parea pentru moment, facut in directia sanatatii tale, iti va aduce negresit beneficii uriase. Mai multi pasi mici, aplicati cu perseverenta in fiecare zi, sunt mai eficienti decat un singur pas mare pe care il abandonezi dupa o vreme.
Va doresc sa fiti sanatosi, plini de vitalitate si fericiti!
Gabriel