7 Recomandari pentru Longevitatea ta
Secretele longevitatii au fascinat omenirea dintotdeauna: de la varstele matusalemice din Biblie, la nemuritorii taoisti, de la fantana tineretii fara batranete, pana la elixirul alchimistilor.
In prezent, din dimensiunile industriei cosmetice se deduce de asemenea un mare interes pentru incetinirea efectelor degenerarii si prelungirea vietii.
Sa recunoastem asadar ca si in prezent aproape toata lumea cauta modalitati eficiente si sigure de „a da timpul inapoi” pentru pielea, corpul, fata si sanatatea sa in general.
Nimic daunator aici, daca viata este traita intr-un mod etic si orientat catre evolutia constienta.
Nivelul de energie ne intereseaza si el foarte mult, mai ales in vremuri in care efortul nostru de adaptare are nevoie sa fie sustinut de eforturi suplimentare.
Iata un lucru cert pentru stiinta actuala: prin suma actiunilor noastre care ne alcatuiesc comportamentul de zi cu zi, noi avem o principala influenta asupra destinului nostru in ceea ce priveste sanatatea, longevitatea si energia disponibila pentru corp si minte.
In plus, putem incetini imbatranirea daca suntem dispusi sa adoptam un stil de viata care sustine si imbunatateste capacitatea corpului de a funcționa optim si de a se regenera.
In acest articol, mi-am propus sa iti prezint 7 recomandari sustinute de stiinta – pe care le poti implementa in viata ta pentru a trai mai mult, sanatos, plin de vitalitate si avand mintea limpede.
1. Prioritizeaza somnul de calitate.
Potrivit medicului Frank Lipman, MD: „Somnul este cel mai important lucru pe care il poti face pentru intarzierea imbatranirii”.
Nu numai ca somnul restaurator te ajuta sa-ti detoxifiezi creierul si sa reduci riscul de boli neurodegenerative prin declansarea drenajului cerebral si indepartarea deseurilor, dar este important si pentru reglarea glicemiei.
Cercetatorii au aratat ca dezechilibrul zaharului din sange accelereaza procesul de imbatranire.
Cand participantilor la un studiu li s-a permis sa doarma doar 4,5 ore pe noapte timp de patru nopti, acestia au inregistrat o scadere de 16% a sensibilitatii la insulina in general, iar sensibilitatea celulelor lor adipoase la insulina a scazut cu 30%.
Cercetatorii spun ca acest lucru este echivalent cu imbatranirea metabolica a cuiva de la 10 la 20 de ani.
Pentru a te asigura ca dormi suficient, renunta la tehnologie inainte de culcare, incearca sa eviti lumina puternica seara si ia in considerare doar activitati lejere si calme, in prezenta unor oameni care au darul de a te linisti.
2. Elimina carbohidratii rafinati.
Specialistii spun ca pe masura ce imbatranim, capacitatea noastra de a metaboliza carbohidratii scade treptat.
Ce inseamna acest lucru? Aceasta se traduce automat printr-o regula de baza de a nu consuma carbohidrati rafinati cum sunt: zaharul rafinat, faina si painea alba, dulciurile, bauturile energizante si lista poate continua.
Acesta poate fi motivul pentru care un mare numar de cercetari sugereaza ca dieta traditionala mediteraneana – bazata pe legume, fructe, nuci, leguminoase, cereale integrale, grasimi sanatoase (ulei de masline) – scade incidenta bolilor cronice si imbunatateste longevitatea.
Schimbarea carbohidratilor rafinati in favoarea acestor alimente integrale hranitoare ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei cronice, un proces asociat cu o serie de boli cronice legate de varsta.
3. Ia in calcul postul intermitent.
O alta modalitate excelenta de a mentine sanatatea si de a evita inflamatiile este postul intermitent care presupune perioade de timp in care nu mananci nimic, ci doar te hidratezi corespunzator.
Postul cu apa activeaza, de asemenea, un proces celular cunoscut sub numele de autofagie, care poate contribui la imbunatatirea sanatatii celulare si a longevitatii.
„Autofagia (care inseamna literalmente „auto-mancare”) este procesul natural prin care celulele demonteaza si curata componentele celulare inutile sau disfunctionale din corp… astfel incat acesta sa poata reveni la o functionare optima”, spune Ilene Ruhoy, MD, Phd, neurolog integrator.
„Autofagia poate dicta nu doar cat de bine traim, dar si cat traim. Este remarcabil faptul ca majoritatea tulburarilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer si boala Parkinson, sunt asociate cu acumularea de proteine deviante sau proteine patologice. Astfel, mancatul continuu impiedica autofagia sa functioneze, ceea ce poate contribui la astfel de boli.” a mai spus aceeasi cercetatoare.
Ca si resursa suplimentara in sprijinul acestei metode, poti vizualiza si acest episod din seria de emisiuni „Viata Traita Constient” de la Canal 33, in care am vorbit despre Postul total cu apa: Un ritual simplu pentru purificarea energetica, fizica si mentala (CLICK AICI)
4. Ai grija de intestine.
Oamenii de stiinta arata ca inflamatia este un factor major al imbatranirii. Ea este la baza tuturor bolilor legate de varsta, inclusiv imbatranirea prematura a pielii, diabetul de tip 2, ateroscleroza, artrita si bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
Dar, potrivit microbiologului Douglas Toal, Ph.D., una dintre cele mai bune modalitati de a combate aceasta inflamatie care accelereaza degenerarea este sustinerea intestinului prin consumul de legume si fructe bogate in fibre, precum si alimente fermentate bogate in probiotice.
Coloniile de bacterii bune din intestine se dezvolta cu ajutorul fibrelor. Cand manaci alimente bogate in fibre, acestea sunt capabile sa prolifereze si sa depaseasca bacteriile daunatoare, promovand sanatatea generala si functionarea sistemului imunitar.
Atunci cand bacteriile bune descompun fibrele, produc compusi antiinflamatori numiti acizi grasi cu lant scurt. Acestia sunt principala sursa de energie pentru celulele colonului si, de fapt, ajuta la repararea intestinelor.
Acest lucru ajuta la prevenirea scurgerii toxinelor din intestine in sange, unde pot face ravagii asupra corpului si pot duce la o cascada de inflamatii cronice.
Cercetarile au aratat ca diversitatea microbiana benefica mai mare in intestin este asociata cu mai putina fragilitate (adica slabiciune, sensibilitate si incapacitate de a indeplini functii de baza) pe masura ce inaintam in varsta.
5. Pastreaza relatiile sociale directe.
Conectarea sociala este, de asemenea, una dintre caracteristicile principale ale oamenilor care traiesc in „zonele albastre” – zonele din lume in care s-a demonstrat ca oamenii traiesc cele mai lungi si mai sanatoase vieti.
Asa cum explica Dan Buettner, autorul bestseller-ului si fondatorul notiunii de „zone albastre”: „Aceste plase de siguranta ofera sprijin financiar si emotional in momentele de nevoie si ofera tuturor membrilor lor siguranta de a sti ca exista intotdeauna cineva acolo pentru ei.”
Construirea unei retele sociale restranse dar puternice sta la baza trairii unei vieti lungi si fericite.
Recent, cercetarile au descoperit ca relatia sociala, contactul social direct (nu cel digital sau virtual) poate face minuni pentru creierul oamenilor, evitand potentialele forme de dementa, cum ar fi Alzheimer, una dintre principalele cauze de deces in SUA.
De fapt, persoanele care si-au vazut prietenii aproape zilnic au fost cu 12% mai putin susceptibile sa dezvolte dementa mai tarziu in viata decat persoanele care au vazut doar unul sau doi prieteni la fiecare cateva luni.
Petrecerea timpului social de calitate cu altii care au aceleasi preocupari ca si ei a fost, de asemenea, asociata cu niveluri mai scazute de inflamatii care sunt implicate intr-o serie de boli legate de varsta, inclusiv osteoporoza, artrita reumatoida, boli cardiovasculare si unele forme de cancer.
6. Stai mai putin asezat si misca-ti mai mult corpul.
Cercetarile arata ca miscarea regulata poate ajuta la incetinirea imbatranirii intr-o varietate de moduri.
Potrivit cardiologului Joel Kahn, M.D., „Cantitatea de activitate necesara pentru a imbunatati sanatatea si durata de viata este una totusi mica: chiar si mersul pe jos pentru 30 de minute pe zi imbunatateste metabolismul glucozei”.
Exercitiul fizic regulat confera o serie de beneficii care iti pot extinde viata, incepand cu mentinerea unei greutati optime, care are efecte pozitive asupra aproape tuturor aspectelor sanatatii tale.
Un studiu recent a constatat ca persoanele cu talie mai mare si un indice ridicat de masa corporala aveau semne mai mari de imbatranire a creierului sase ani mai tarziu. Mai exact, dupa 6 ani, au avut parte de subtierea cortexului creierului.
Miscarea corpului te ajuta, de asemenea, sa construiesti si sa mentii o masa musculara suficienta. Musculatura redusa este un semn revelator al imbatranirii, care este asociat cu un risc crescut de caderi, fracturi, calitate scazuta a vietii si cu cresterea mortalitatii.
7. Ia masuri pentru eliminarea stresului.
Stresul este toxic direct. Cercetarile arata ca nivelurile percepute de stres sunt asociate cu cresterea ratei mortalitatii. Acest lucru inseamna ca pe cat este mai mare stresul perceput, cu atat creste riscul de deces.
Potrivit Dr. Robin Berzin, MD, stresul afecteaza functionarea sistemului imunitar, creste inflamatia si poate sa activeze (sau sa dezactiveze) anumite gene care afecteaza totul, de la digestie si cat de repede imbatranesti, pana la daca vei dezvolta sau nu vreo boala grava.
Multe dintre sugestiile mentionate mai sus ajuta deja la reducerea stresului pentru a te putea bucura de o viata traita constient, cu vitalitate, sanatate si armonie in suflet.
In plus fata de acestea, poti lua in considerare respiratia profunda, meditatia sau consultarea unui terapeut.
Concluzia acestui mail este urmatoarea: Viitorul tau este, in mare masura, in mainile tale!
Astfel, respectandu-ti stilul de viata sanatos, vei functiona, te vei simti si vei arata bine mai mult timp.
Si deloc in ultimul rand, mai mult timp de viata sanatoasa echivaleaza cu mai mult timp pentru evolutia ta constienta.
Pentru cel care vrea sa Traiasca mai Constient si mai Fericit,