Ce facem cat #StamAcasa si nu numai
Am conceput acest articol cu intentia de a fi util in perioada actuala de “Intoarcere Acasa”.
El contine cateva recomandari simple, atat pentru perioada actuala – pe care majoritatea dintre noi o petrecem mai mult acasa, cat si dupa ce aceasta perioada va trece.
Inainte de a sta mai mult pe acasa, nu putini erau aceia care se plangeau ca nu au timp sa faca anumite activitati: meditatia de dimineata, timp pentru familie si copii, timp pentru gatit sanatos, antrenament fizic, timp de citit/studiat materialele marilor ganditori ai lumii care au scris despre semnificatia profunda a vietii, mancatul meselor la ore fixe fara rontait intre ele, program de relaxare, mers la culcare devreme, si alte activitati benefice.
In prezent, #StamAcasa si pare ca totusi nu avem timp pentru acele activitati pe care inainte ni le doream.
De ce oare avem aceeasi situatie experimentata in conditii exterioare atat de diferite?
Evident ca se intampla astfel, deoarece, desi exteriorul s-a schimbat, interiorul nu s-a schimbat inca.
Inainte dadeam vina pe program, pe sefi, pe trafic, acum nu mai avem pe ce sau pe cine sa dam vina, daca nu avem acest timp pentru noi insine. Este clar acum ca responsabilitatea este la noi.
Dar mereu a fost la noi.
Iata asadar cateva recomandari benefice de viata, in aceasta perioada, dar si dupa:
1. Organizarea activitatii proprii iti apartine
In prezent, cand nu seful sau jobul ne impiedica sa avem timp, avem nevoie sa ne asumam responsabilitatea timpului nostru. Mereu am avut tot atata timp si mereu cu totii avem tot atata timp: 24 de ore pe zi. Daca nu iti ajungeau si inca nu iti ajung, este pentru ca ai nevoie de organizare si de disciplina.
E ca atunci cand ai la dispozitie un sac de “24 de ore”, in care vrei sa introduci prea multe activitati, mai multe decat se pot face in 24 de ore. Nu au loc.
Constata ca nu au loc, apoi fa o lista cu activitatile pe care ai vrea sa le pui totusi in acest “sac”.
Apoi numeroteaza-le in ordinea descrescatoare a prioritatilor, estimeza timpul alocat si introdu-le in sac pana se umple. Restul ramane afara, pentru altadata.
Astfel, o sa ai loc in fiecare zi pentru toate activitatile propuse. Altfel, pur si simplu nu intra activitati de 30 de ore intr-o zi de 24 de ore.
Apoi, poti sa iti faci in scris o lista de bifat cu rutina zilnica si sa o lasi la vedere, te va ajuta sa o parcurgi, fara sa omiti activitati de pe ea.
Rezultatele sunt create de disciplina, orice sportiv, orice businessman, orice performer stie acest lucru. Si noi stim, din lucrurile simple cum ar fi de exemplu spalatul pe dinti: curatenia si sanatatea dintilor este mentinuta de disciplina zilnica a periajului.
2. Ramai suficient de activ fizic
Acum oamenii stau mai mult prin casa. Daca doar stau si, in timpul zilei, rontaie mereu cate ceva sau beau alcool, vor fi mult mai susceptibili pentru dereglarea sanatatii.
Un lucru simplu dar necesar sanatatii este sa ramai suficient de activ fizic. Acesta este un moment bun pentru noi sa deprindem exercitii noi, usor de facut acasa.
Daca nu stii nimic altceva, macar pur și simplu fa cateva genoflexiuni si cateva flotari sau miscari de mobilitate a articulatiilor, ori jogging in jurul blocului, sau in curte, in fiecare zi, la ore diferite, circa 10-15 minute de 2 ori pe zi.
Cauta intervale orare in care poti iesi la o plimbare in aer liber. Ajuta mult pentru relaxarea mentala, sa iesi in spatii deschise naturale. Corpul va fi mult mai viguros si mintea mai capabila.
3. Fa exercitii de respiratie acasa pentru mentinerea sanatatii respiratorii
O respiratie adecvata iti va imbunatati capacitatea pulmonara si imunitatea. Mai presus de toate, imunitatea proprie este cea care poate face diferenta in cazul oricarei imbolnaviri.
Mereu este important sa oferi cumva sprijin sistemului imunitar, deoarece acesta determina decisiv sanatatea ta.
4. Reconecteaza-te cu cei de acasa
Daca esti separat de cei dragi: familie, prieteni, colegi, incearca sa va vedeti live (Facetime, Skype… sau chiar conferinte cu mai multi).
Aceasta activitate, te va ajuta sa-ti ameliorezi starea de singuratate.
Daca te afli impreuna cu cei dragi, conecteaza-te de la inima la inima cu cei impreuna cu care locuiesti.
Aceasta perioada de stat acasa cu ei este o mare oportunitate de a va cunoaste mai bine si de a va sprijini unii pe ceilalti. Este cu adevarat o “Intoarcere Acasa”, dupa multa vreme de alergat prin lumea exterioara.
Redescopera bucuria timpului petrecut cu cei de Acasa.
Acum, ca stai inchis alaturi de oamenii cu care iti impartasesti viata, ce descoperi? Te simti bine in prezenta lor? Functionati ca o echipa, mergand impreuna umar la umar prin activitatile zilei spre aceleasi obiective?
Criza va trece, dar acum este un moment bun sa te reconectezi sufleteste cu cei din casa ta.
5. Invata ceva practic si nou
Poti studia o limba straina, poti invata sa canti la un instrument muzical, poti studia despre propriul corp ca sa stii cum sa il mentii in forma, poti chiar invata sa gatesti retete sanatoase, poti invata sa meditezi.
Toate acestea iti vor fi folositoare.
Pur si simplu aminteste-ti ce ti-ai fi dorit sa inveti in perioada cand nu aveai timp sa o faci.
Acum ai timp. Fie si numai timpul pe care il economisesti zi de zi din trafic.
6. Cauta metode de eliminare a fricii, panicii si anxietatii asociate acestui contex
Fie ca apelezi la un psiholog, terapeut sau un grup de suport, ia in considerare resursa care iti este cea mai potrivita tie. Sa nu actionezi in acest sens, poate deveni destul de nociv.
Un mod benefic de a scapa de gandurile generatoare de teama este sa le inlocuiesti cu ganduri puternice de recunostinta.
Observa in viata ta motivele pentru care inca esti recunoscator. De exemplu, putem usor sa recunoastem actiunile bune pe care le fac multi oameni in jurul nostru: copiii, parintii, partenerul, vanzatoarea de la magazinul unde mergem de obicei, soferul de pe autobuz etc.
7. Practica Meditatia
Meditatia este o practica utila pentru dobandirea calmului mental si a pacii sufletesti.
Practica meditatiei te ajuta sa treci peste provocari, sa-ti antrenezi mintea si sa descoperi linistea in mijlocul situatiilor dificile.
Utilizeaza timpul avut la dispozitie ca sa practici starea de empatie si compasiune pentru cei din jur.
Aceaste practici te vor ajuta sa iti mentii echilibrul mental si sa nu pici in spirale descrescatoare de ingrijorare si frica fata de viitor.
8. Nu pierde timpul pe internet cu orice informatii neverificate care iti aduc neliniste
Informeaza-te scurt din surse sigure, timp de 5-10 minute pe zi, doar cu ceea ce chiar ai nevoie sa stii legat de situatia actuala si regulile pe care este necesar sa le respecti in aceasta perioada, fara presupuneri si speculatii.
9. Utilizeaza Social Media in mod responsabil
In aceasta perioada, putem sa utilizam retelele de socializare mai responsabil, fara a ne sustine separea unul fata de celuilalt si in niciun caz criticismul.
Acesta este un lucru simplu pe care il poti face: sa te abtii de la a raspandi si tu ingrijorare, teama, critici, panica etc.
Daca poti, fa chiar mai mult: daruieste incredere, incurajare si vorbe bune. Ele vindeca, nu ranesc.
Prin social media putem fi in legatura cu multi oameni, fara a fi in contact direct cu ei. Este o oportunitate pe care o putem folosi pentru a ne exprima incurajarile, compasiunea si bunatatea.
Acesta este un moment bun pentru a aprecia si a sustine oamenii care au nevoie.
10. Intoarce-te de la exterior spre interior
Suntem adusi de evenimentele care se petrec in lume, din afara catre acasa. E o „Intoarcere Acasa”, pe care o putem duce mai adanc in noi insine, patrunzand in fiinta noastra de la exterior, catre interior.
Putem descoperi multe lucruri pe care nu le-am stiut despre noi, care ne pot imbunatati substantial calitatea experientelor de viata, daca ne facem timp in liniste sa ne analizam, sa ne cunoastem, sa meditam.
11. Imbunatateste in fiecare zi cu putin un anumit aspect al vietii tale
De exemplu din punct de vedere fizic, stabileste-ti mici obiective pentru tine, in urmatoarele zile.
Cand aveai 18 ani, daca te aplecai, cat de jos ajungeai cu varfurile degetelor? Poate ca degetele tale ajungeau pana la podea, dar astazi poate ca doar pana la genunchi. Iti poti propune sa iti imbunatatesti mobilitatea cu numai cativa milimetri in fiecare zi.
Sau verifica intr-o fotografie cat de dreapta era pozitia spatelui tau. Acum, indreapta-te cate putin in fiecare zi.
Sau verifica ce fel de zambet aveai pe la 6, 8 sau 10 ani. Vezi apoi daca poti reface macar o parte din acel zambet, in fiecare zi.
Poti sa iti stabilesti singur astfel de obiective benefice si chiar amuzante.
Nu este deloc dificil, ai nevoie doar de putina atentie si bunavointa, iar beneficiile iti vor aduce incredere si bucurie.
12. Pastreaza-ti calmul si capacitatea de a te bucura
O fiinta umana vesela, bucuroasa, deschisa si responsabila poate face fata unor situatii dificile cu mult mai bine decat cei care sunt ingrijorati si pesimisti.
Daca ajungi in panica, devii incapabil sa actionezi, esti paralizat. Frica si stresul mental sunt cu certitudine modalitati sigure de a ramane fara sistem imunitar.
A ramane calm si linistit este cel mai eficient mod de a face sistemul imunitar si corpul sa functioneze mult mai bine. Mai ales in situatii dificile, este foarte important ca toate facultatile tale fizice si mentale sa fie functionale.
Mai presus decat toate acestea, incerca sa privesti aceasta perioada ca pe o “Intoarcere Acasa” – acolo unde te reintalnesti cu cei dragi si cu tine insuti.
Apropie-te, de ei si de tine, cu inima plina de bunatate si compasiune. Meritati din plin dupa atata alergatura in exterior.
Bucura-te de aceasta “Intoarcerea Acasa” si zambeste ca si cand iti revezi bunicii de care ti-a fost tare dor.
Intoarcerea Acasa poate fi un reset care sa faca ordine acolo unde nu a fost, poate fi inceputul unui nou stil de Viata mai Constienta. Toate acestea depind de tine.
Pentru oamenii pregatiti sa se intoarca Acasa,
Gabriel Manolache 🙏