Doboara-ti Limitarile Mentale
Multumesc din inima tuturor oamenilor buni care au apreciat ca fiind util articolul meu anterior. Am scris in acel articol, despre 5 Metode Puternice pentru situatiile in care te simti coplesit emotional.
Am primit o multime de raspunsuri cu ce a ales fiecare sa foloseasca dintre acestea, atunci cand contextul exterior devine stresant, nesigur sau chiar neamiabil si ingrijorator, cum este cel creat de incertitudinile globale cu care avem de-a face cu totii in prezent.
Sa cunosti bine si sa aplici la timp astfel de metode de a-ti calma mintea si tempera emotiile negative poate face diferenta dintre armonie si dezastru in relatiile tale, intre sanatate si dezechilibre fiziologice in corpul tau, intre o viata lunga si una mai scurta, intre fericire si suferinta in viata aceasta.
De aceea, nu lasa aceasta oportunitate de a stapani asemenea instrumente de autocontrol sa iti scape si sa iti reiei „alergatul” dupa alte noi si noi „informatii”.
Informatiile care nu sunt puse in aplicare nu folosesc prea mult. Iar nerepetate se uita destul de usor.
Am o multime de marturii de la oameni care au aplicat aceste metode in viata lor si au beneficiat de rezultate imediate. Iata una dintre ele:
Tema de astazi este si ea una foarte puternica si anume:
Doborarea Limitarilor Mentale.
Acesta este un subiect foarte important si extrem de util. De el depind actiunile si rezultatele noastre din aceasta viata.
Voi incepe prin a-ti impartasi o poveste de succes, o experienta de viata reala, inscrisa cu litere mari in istoria sportului.
Vom vedea apoi ce invaturi pretioase putem desprinde din ea.
Am ales sa vorbesc despre sport pentru ca este un domeniu in care oamenii incearca mereu sa depaseasca anumite limite stabilite anterior de altcineva sau chiar de ei insisi.
Unii oameni, mai ales cei din lumea sportului, cunosc deja povestea lui Roger Bannister, un atlet care, in anul 1954, a stabilit un record mondial alergand pe distanta de 1 mila in mai putin de 4 minute.
Aceasta experienta a unui atlet si a recordului sau mondial contine multe invataminte valoroase pentru noi toti, indiferent daca suntem sportivi sau nu. Dar iata mai intai cateva detalii despre experienta sa, ca sa poti deduce singur despre ce invataminte este vorba.
La vremea aceea, atletii urmareau, in mod foarte angajat si serios, obiectivul de a alerga 1 mila in mai putin de 4 minute. Inca de pe la 1880, atletii de top incercau doborarea acestei limite, deci de aproximativ 70 de ani.
Aceasta provocare, pentru lumea atletismului, in acele decenii, a implicat cei mai straluciti antrenori si cei mai dotati sportivi din toata lumea. Pana si cei mai antrenati militari din trupele de elita s-au straduit sa alerge aceasta distanta sub 4 minute, dar timpul i-a invins mereu.
Ce se petrecea de fapt la nivel psihologic este faptul urmator: cu cat mai multi oameni dadeau gres in incercarea lor, cu atat se forma o convingere mai puternica in conformitate cu care omul nu poate sa alerge atat de repede.
Ghepardul poate, tigrul poate, dar omul nu poate. Asa se ajunsese sa se spuna, pentru ca asa se credea.
Asa credeau, nu doar cei din lumea sportului, ci chiar aparusera specialisti care confirmau ca asa este. Se formase deja o credinta limitativa care se raspandise in mintile multor oameni.
Aceasta credinta, confirmata deja de numeroasele esecuri ale celor care incercasera sa alerge mai repede, devenise de fapt o puternica limitare mentala, o bariera psihologica, nu doar una fizica.
Tot mai multa lume si chiar specialisti credeau ca nu se poate. Limitarea mentala era deja dovedita de catre experientele atator alergatori.
Acesta a fost cu adevarat un munte foarte greu de escaladat pe terenul realizarilor atletice. Victoria lui Bannister este un mare punct de referinta in istoria atletismului. Dar nu numai.
Ca sa intelegi de ce, hai sa aflam cate ceva despre Roger Bannister, pentru a vedea care au fost circumstantele care l-au facut pe acesta sa sparga o bariera pe care foarte multi o credeau impenetrabila.
Bannister era student la acea vreme si practica acest sport pe cont propriu, ceea ce inseamna ca nu a fost in contact cu lumea atletismului profesionist.
Prin urmare, el a fost cumva izolat fata de setarile limitative mentale ale celor din domeniul atletismului.
Asadar, bariera de 4 minute a stat pentru decenii la rand impenetrabila in fata tuturor temerarilor, iar cand a cazut, circumstantele in care a cazut, au sfidat prezicerile increzatoare ale celor mai bune minti din sport.
Vrei sa afli cum a doborat Bannister aceasta limitare?
Expertii de atunci spuneau ca ei pot sa prevada conditiile precise in care va cadea aceasta limita, daca va cadea vreodata.
Ei spuneau ca alergarea ar trebui sa se desfasoare pe o vreme perfecta: temperatura de 20 de grade Celsius si fara vant, pe o pista speciala din argila dura si uscata.
Si mai spuneau ca este nevoie sa se deruleze in fata unei multimi uriase care sa indemne alergatorul cu energia sa insumata, catre cele mai bune performante de care era capabil.
Ei bine, Roger Bannister a doborat recordul intr-o zi foarte rece, pe o pista umeda, in fata a numai cateva mii de oameni, in Oxford, Anglia.
Deci el a avut antrenament diferit, conditii meteo diferite, public diferit si echipament diferit de cele larg acceptate la vremea aceea in lumea expertilor din atletism.
Dar cel mai important ingredient a fost urmatorul: el a avut setari mentale diferite fata de cele din vremea aceea.
Recordul sau a fost asa de important incat, atunci cand Bannister a rupt bariera de 4 minute, chiar si cei mai mari rivali ai sai au avut un suspin de usurare: „In sfarsit, cineva a doborat-o!”
Insa, partea cea mai importanta a povestii abia acum urmeaza!
Iti amintesti ca am mentionat ca timp de 70 de ani, mii de atleti incercasera fara succes doborarea barierei considerate imposibile, de 4 minute?
Ei bine, odata ce Bannister a doborat-o, ei au vazut ca se poate face. Astfel incat si altii au incercat din nou. Si toti rivalii lui Bannister au reusit si ei.
La doar 46 de zile dupa el, principalul concurentul al lui Bannister, un alergator australian, nu numai ca a rupt din nou bariera, dar a obtinut un timp mai mic cu inca 1 secunda.
Peste cateva luni, inca trei alergatori au depasit bariera de 4 minute… Toti intr-o singura cursa!
Apoi, in urmatorii 50 de ani, mai mult de o mie de alergatori au depasit aceasta bariera care fusese considerata candva o limita a posibilitatilor corpului uman.
Nu e uimitor ca timp de 70 de ani nimeni nu a reusit spargerea barierei, iar apoi sa o faca atat de multi oameni?
De unde oare a plecat aceasta schimbare?
Este evident ca schimbarea a plecat din mintea alergatorilor. Mintea lor s-a modificat.
Credinta ca nu se poate alerga asa de repede fusese spulberata, mai intai de un singur om.
Repet: „de un singur om”.
Si apoi alte mii de oameni au reusit repede acelasi lucru, considerat imposibil pentru decenii inainte de el.
Ei bine, ceea ce a fost valabil pentru alergatori este valabil pentru oricine, in orice domeniu, indiferent de domeniul in care se afla.
Indiferent daca este un medic, un manager, un antreprenor sau un tehnolog, un astfel de inovator, ca Roger Bannister, schimba singur limitele credintelor limitative, chiar daca zeci de ani s-a stat in ele.
Iar ceea ce s-a crezut ca nu poate fi atins, devine un reper posibil, ceva pe care si altii l-ar putea obtine.
Si il vor obtine avand inainte reperul, modelul, exemplul cuiva care a reusit.
Aceasta este adevarata valoare a exemplului lui Roger Bannister pentru noi toti, cei care vedem facandu-se lucruri care nu s-au mai facut pana acum: cele mai dificile obstacole sunt psihice si de multe ori sunt cimentate, insa doar in mintea noastra.
E nevoie sa rupem vechile tipare mentale ale neputintelor!
Cercetatori au analizat si ei experienta celor 4 minute.
Ei s-au intrebat:
– „Cum a fost posibil, ca atat de multi alergatori bine antrenati, sa se loveasca de bariera de 4 minute, timp de 70 de ani, pentru ca apoi, dupa ce Bannister a devenit primul care a doborat-o, sa reuseasca peste 1.000 de atleti recorduri chiar mai bune?”
– „S-a produs vreo evolutie brusca a speciei umane?”
– „A existat un experiment de inginerie genetica ce a creat o noua rasa de super alergatori?”
– „S-a micsorat gravitatia planetei sau densitatea aerului?”
Nimic din toate acestea.
In concluzie, cercetatorii au subliniat mentalitatea din spatele doborarii barierei de 4 minute, ca fiind factorul decisiv.
Gandirea atletului a fost mai importanta decat antrenamentul lui fizic si decat conditiile exterioare.
Ceea ce s-a schimbat cu adevarat a fost: modelul mental. Gandirea lui!
Alergatorii de pana atunci au fost retinuti de o mentalitate limitativa care spunea ca nimeni nu poate alerga o mila in mai putin de 4 minute.
Si chiar daca ei incercau sa provoace limita, undeva in mintea lor stiau si credeau ca nu se poate: incerc si eu sa vedem, nu se stie… Deci i-a blocat chiar propria lor minte.
Dupa ce Bannister a reusit, acest „NU se poate”, sau in cazul celor temerari care totusi incercau: acest „NU se stie”, au devenit un puternic: „SE POATE!”
Cand aceasta limita a fost rupta, si ceilalti au vazut ca SE POATE, de aceea au reusit si ei.
Nu i-a sustinut vantul, nici temperatura, nici gravitatia, nici multimile, ci i-a sustinut doar propria lor minte.
Eliberarea de limitarea lui „NU se poate” a fost decisiva. Mintea a trecut de la a-i bloca, la a-i sustine pe atleti.
Modelele acestea mentale libere de limitari sunt cele care permit oamenilor, grupurilor de oameni si organizatiilor sa faca lucruri pe care numai ei le pot face.
Oamenii pot sa nu se plafoneze, sa nu se limiteze mental, sa nu stea in blocajele si compromisurile care definesc o anumita etapa de dezvoltare a vietii.
Cu alte cuvinte, oamenii pot sa se schimbe, pot sa se transforme din interior catre exterior, din lumea lor mentala catre lumea exterioara.
Astfel, se schimba rezultatele pe care ei le obtin in lumea lor exterioara. Rezultatele lor de viata, chiar daca pana atunci pareau imposibile, devin posibile.
De ce este importanta aceasta poveste pentru tine? Cum se poate ea aplica practic in viata ta?
Tot ce trebuie sa faci este sa hotarasti care este directia pe care vrei sa mergi si sa cauti in jurul tau pe cineva care a reusit deja sa obtina acel lucru, in aproximativ aceleasi conditii de viata ca ale tale sau poate chiar mai putin favorabile.
Daca gasesti macar o persoana care a reusit sa obtina ceea tu vrei sa obtii in viata ta, atunci vei sti ca este posibil si pentru tine.
Fie ca este vorba de o stare interioara de liniste, de calm, sau de incredere, fie ca este vorba despre un rezultat exterior, cum ar fi: un job mai bun, sau sa incepi o afacere, ori sa-ti construiesti o relatie de cuplu armonioasa, daca o singura persoana a reusit inaintea ta: atunci poti si tu!
Oricare ar fi limitarea si oricat ar parea de mare dificultatea pe care tu o ai de depasit, intreaba-te:
„Exista macar un om care a depasit o dificultate similara, in conditii de viata similare cu ale mele?”
Daca Da, atunci: Poti si tu!
Afla ce a facut aceea persoana, in ce mod a actionat diferit de tine, in ce mod a gandit diferit de tine si schimba-ti si tu abordarea mentala ca sa iti poti schimba actiunile. Noi actiuni vor determina noi rezultate.
Elibereaza-te de convingerea limitativa cum ca tu nu poti!
E doar un tipar mental inscris in mintea ta.
Daca cineva a reusit inaintea ta ceea ce tu aspiri sa fii, vei reusi si tu, daca accepti sa iti schimbi mentalitatea si sa te eliberezi de convingerile limitative.
In incheiere, te invit sa urmaresti si acest video de pe canalul meu de Youtube: Traieste Constient #4 – Doborarea Limitarilor Mentale, care contine invataturi si recomandari valoroase pe acest subiect.
Multumesc pentru atentie si mult succes in a trai tot mai liber de limitari mentale si tot mai constient!
P. S. In urmatorul material vei primi noi perspective legate de Puterea de a ne elibera de tiparele mentale limitative.
Pentru OMul cu inima deschisa catre Cunoastere,