Informatia nu este Educatie
- Oamenii simt ca nu sunt ok in interiorul lor,
- Relatiile lor cu cei din jur nu sunt prea bune,
- Isi dau seama ca nu mai pot continua asa fara sa aiba de suferit si mai mult,
- Stiu ca exista riscul chiar sa se imbolnaveasca,
- Realizeaza ca se poate sa traiasca o viata interioara si exterioara mult mai satisfacatoare si implinita…
- …in ultimii ani, in ciuda tuturor progreselor tehnologice, in ciuda cresterii subtantiale a nivelului de confort fizic, in pofita ieftinirii pana la gratuitate a informatiilor despre orice, tot mai putini oameni au rezultate de viata cu adevarat benefice si reale?
- … viata interioara umana, gradul de multumire, de satisfactie si de impacare, nu s-au imbunatatit corespunzator?
- … evolutia exterioara se misca invers proportional cu gradul de implinire si de fericire interioara?
Desi umanitatea devine pe zi ce trece mai avansata din punct de vedere tehnologic, este evident ca nu la fel stau lucrurile si cu noi, cu viata noastra interioara.
Tot mai multi oameni si incepand de la varste tot mai mici se simt stresati, anxiosi, nemultumiti, agitati, depresivi, dezorientati, confuzi, parca nu se pot concentra, se simt lipsiti de energie si vitalitate, nu inteleg ce li se intampla si care este scopul vietii lor.
Pentru ca:
Astfel, oamenii cauta sa se schimbe singuri.
Au o aspiratie sincera si benefica de a-si imbunatati viata prin autoeducare, prin ridicarea nivelului propriu de cunoastere.
De aceea incep sa caute informatii care, asa cum am remarcat cu totii, in prezent sunt extrem de disponibile, pe internet fiind chiar gratuite.
Si totusi aceste neajunsuri nu dispar, viata nu se imbunatateste. Atunci, ei cauta si mai mult, iar neintelegerile se inmultesc, agitatia creste, neclaritatea si confuzia sporesc.
Desi citesc articole si carti de dezvoltare personala, asculta inregistrari audio si privesc pe YouTube sa invete ce li se intampla si cum sa remedieze neplacerile, pare ca ei nu inteleg mai mult.
Astfel ca unii devin ingrijorati, tot observand ca starea lor interioara de stres si de nemultumire duce la iritabilitate si se transforma de regula in deterioararea relatiilor cu cei din jur, mai ales cu cei din propria familie.
Aproape toti au partener de cuplu, unii au copii, au parintii sanatosi, au un job sau o afacere cu venituri rezonabile, unii locuiesc si in tari considerate “avansate”, au confortul necesar in casa cu toate utilitatile functionale, asigurari de viata si de sanatate, frigiderul plin, magazinul la o aruncatura de bat… deci, in general, conditii de viata bune.
Am auzit oameni spunand ca atunci cand se uita la exteriorul vietii lor, parca au tot ce este necesar, dar in interiorul lor nu se simt bine.
E o mare discrepanta intre “exterior” si “interior”.
Daca experientele acestor oameni iti sunt cunoscute, acum stii ca nu ti se intampla numai tie.
Si nici nu este vina ta.
Multi, prea multi oameni se afla in aceasta situatie si se simt blocati, confuzi, anxiosi, depresivi, dezorientati si fara iesire.
Si nu este nici vina lor.
🔔 De ce nu ai avut pana acum rezultate incercand sa te autoeduci
Ai simtit si tu ca ai nevoie sa te educi suplimentar si te-ai apucat de studiat, cercetat si adunat informatii tot mai multe, insa adevaratele rezultate benefice dorite intarzie sa apara in viata ta?
Oameni aflati in aceasta situatie m-au intrebat in ultimele saptamani: “De ce?”
Fara nazuinta ca detin toate raspunsurile, voi prezenta in continuare una dinte cauzele importante ale unor asemenea stari mentale.
E posibil ca ceea ce urmeaza sa afli, sa iti aduca ceva Claritate si astfel sa-ti intelegi propria viata si sa incepi sa ai o anumita imbunatatire a propriei vieti interioare.
Tocmai cu aceasta intentie am scris acest articol.
De ce
Daca ne uitam la parintii nostri si mai inapoi la bunicii si strabunicii nostri, devine clar ca a scazut calitatea vietii interioare: ei au trecut prin foamete, prin razboaie, prin lipsuri de lucruri materiale esentiale vietii cum sunt apa si caldura.
Majoritatea au trait zeci de ani si chiar atins varste inaintate, fara sa se planga atat, fara atatea antidepresive, fara sa critice totul, fara insomnii cronice si fara sa uite sa zambeasca sau sa iti ofere ceva la plecarea ta din curtea lor.
In afara de alte motive pe care nu le voi prezenta aici, desi sunt constient ca exista si sunt si ele importante, iata unul la care poate ca nu te-ai gandit:
Prea multa informatie, accesibila si gratuita pe care o poti obtine fara niciun efort.
Sunt sigur ca ai vazut si tu frecvent urmatoarea situatie: oameni care ii ignora pe cei de langa ei sau le raspund scurt si in graba, pentru a se “scufunda” in nesfarsite informatii din smartfon.
Atentia lor este aproape exclusiv la acel device, nu la cei de langa ei.
Adesea, acestia chiar au nevoie reala de suport de la cei atat de preocupati, dar acestia se simt mai atrasi de nevoia de tot mai multa informatie, decat de nevoia fiintelor umane de langa ei.
Cand nu vor mai fi, vor spune: “dragul meu parinte (sau mama sau bunic sau…etc)”, insa acum, cand sunt chiar langa ei, este mai importanta aproape orice informatie, inscrisa pe un mic display.
🔔 Rezultatele interioare ale tuturor au inceput sa scada tot mai accelerat, desi citim (si auzim) tot mai multe informatii, tocmai pentru ca suntem bombardati cu informatie si nu mai stim ce este Adevarata Educatie.
Este adevarat ca avem nevoie de continua educatie, mai ales intr-un mediu exterior aflat in schimbare rapida, insa un aspect esential este: educatia nu este doar o suma de informatii.
Desi asa pare la o prima vedere superficiala, educatia nu este doar informatie, mai este nevoie si de alte componente.
Ar fi ca si cum ai crede ca supa este apa. Da, contine preponderent apa, dar mai are si alte ingrediente. Si fara ele, nu este supa. E doar apa.
La fel si informatia, ramane doar informatie, fara celelalte ingrediente.
Informatiile singure nu produc rezultate benefice de viata.
Oricine a “inmagazinat” multa informatie in ultimii ani, stie deja ca educatia nu este numai o gramada de informatii deoarece…
➡️ Educatia este un Proces
Educatia nu se petrece prin simpla “turnare” a informatiilor in mintea noastra. Procesul inseamna schimbare progresiva, transformare succesiva.
Iar in cazul educatiei este nevoie de schimbare interioara. Adica procesul se desfasoara pe un “teren” foarte subtil si sensibil: mintea si sufletul tau. Si de aici apare o necesitate pentru un ingredient fara de care nu se poate: Timpul.
➡️ Educatia are nevoie de Timp
Ca orice proces, educatia presupune o durata de timp alocat, care nu este niciodata mica.
Te-ai intrebat vreodata cat timp a petrecut un IT-ist care iti reistaleaza softul in laptop sau iti repara smartfonul, ca sa dobandeasca educatia necesara? Sau cat timp s-a educat un profesor, un medic, un muzician sau orice alt profesionist?
Prin urmare, nu putem cauta rezultate ultra-rapide in viata noastra, este un demers daunator sa te grabesti cu educatia. Se pierde din calitatea educatiei, pana cand nu mai este educatie.
Multi oameni intreaba: “Poti sa imi spui cum pot fi linistit, sau impacat sau cum pot fi recunoscator, ori calm in 3 pasi?”
A fost nevoie de timp, ani de zile sa deprinzi scrierea si cititul, a fost nevoie de luni de zile sa deprinzi corecti conducerea automobilului, de ani de zile sa ajungi economist, contabil, inginer, arhitect sau medic si exemplele pot continua. De cati “pasi” a fost nevoie?
Iar acum vrei sa deprinzi calmul mental, linistea interioara in fata evenimentelor si a persoanelor din exterior, bucuria de a fi sau fericirea“in 3 pasi” ?
➡️ Este un proces care se petrece cu tine: este nevoie de Interiorizare
Nu este suficient ca apa sa curga pe o sticla ca sa o si umple, ci trebuie sa patrunda in interiorul ei, iar pentru aceasta este nevoie de Timp si Rabdare.
E la fel cu informatia: nu este suficient sa ajunga la urechile tale, ca sa devina educatie.
Daca doar ai luat cunostinta de ea nu inseamna ca te-ai si schimbat. Uneori chiar o uiti destul de repede.
Ca sa ramana, transformandu-se in educatie, este nevoie de interiorizarea informatiei pe o durata marisoara de timp. Pentru ca aceasta interiorizare sa se produca avem nevoie de si mai mult timp pentru:
➡️ Repetarea procesului
Si aici profesorii stiau ei bine ceva de ne tot spuneau ca “repetarea este mama invataturii/educatiei”.
Nu este suficient sa intri odata in apa ca sa inveti sa inoti. Nici in automobil nu este suficent sa urci doar odata ca sa stii sa il conduci. Orice instructor stie aceasta.
Si noi toti stim, dar ceva se intampla de ignoram acest proces cand vine vorba de viata interioara si ajungem sa fim inecati de informatie in “X pasi”.
Uneori uitam sa ii facem si pe aceia si trecem la urmatorul video inspirational sau la urmatoarea carte de dezvoltare personala. Sau, cel mai bine si usor, “facem scroll”…
DE CE?
Tocmai pentru ca e nevoie de mult timp alocat pentru educatie reala, atat de multi oameni aleg “scurtaturi”, nu foarte constient, astfel ajungand sa-si “inece” mintea in informatie rapida si usor de obtinut.
Apoi trec rapid de la o informatie la alta si iar la alta…
Din asemenea situatie nu este deloc usor de iesit. Iar la final, rezultatele dorite, ajung sa fie amanate pe termen nedefinit sau chiar abandonate datorita dezamagirii.
Prin urmare, rezultatele benefice nu apar asa, pentru ca realmente nu exista “fast education”.
Graba in acest domeniu este intotdeauna in detrimentul calitatii rezultatelor.
Si calitatea este, de fapt, cea mai importanta.
Chiar si “fast food-ul” este daunator, pentru ca procesul de obtinere a unei hrane adecvate “NU este Fast” (rapid), ci are mai multi pasi. Rapiditatea se obtine in detrimentul calitatii si beneficiilor.
🔔 Pentru educatie este nevoie de mult mai mult decat de informatie.
Informatia simpla nu este educatie.
Prin urmare, pentru a te autoeduca, nu este suficient sa iti expui mintea la o cantitate uriasa de informatii.
Poate fi chiar foarte contraproductiv.
Lucrez cu oameni care acum se chinuie sa lase in urma stari de agitatie, confuzie si tulburare mentala create de prea multa informatie, mai ales ca mare parte dintre informatii sunt contradictorii si predominant negative.
Asa cum te-am obisnuit, a venit momentul pentru:
🎉 Metoda Practica 🎉:
Tu stii cel mai bine care este contextul tau actual de viata si stii ce „robinet” trebuie oprit – pentru ca te inunda cu informatii negative, ingrijoratoare, deprimante, stresante sau nefolositoare.
Te atrag informatiile fiind usor accesibile si gratuite?
Sa stii ca informatia nu este deloc gratuita! Aceasta deoarece dai timpul tau pe ea!
Iar timpul tau este mai pretios decat tonele de informatii.
O stiu si copii tai, si parintii tai si partenerul tau, toti cei dragi care ar aprecia extraordinar timpul tau petrecut cu ei, in mod liber de fluxul nesfarsit de informatii care curge din smartfon. Daca faci acest schimb, cei dragi iti vor multumi din inima lor.
Informatiile care vin din interactiunea cu fiintele de langa noi sunt mult mai valoroase.
Desigur aceasta este doar experienta mea de viata de pana acum, dar fiecare este liber sa procedeze asa cum stie.
Aproape de tine sufleteste,
Gabriel Manolache