O Zi Buna! 🙏
Da-mi voie sa-ti povestesc o mica intamplare.
In urma cu 2 ani, calatorind prin Ardeal cu masina, m-am oprit la un izvor de pe marginea drumului sa beau apa proaspata, ceea ce in zona urbana este aproape imposibil de gasit in ziua de astazi.
A trebuit sa astept dupa cineva care avea ceva mai multe bidoane pe care si le umplea cu apa. Imediat dupa mine a aparut un localnic si el avand bicicleta incarcata de bidoane, semn ca izvorul respectiv era intr-adevar apreciat. Am intrat usor in vorba cu el si, fiindca era foarte prietenos si vorbaret, omul a inceput sa-mi povesteasca despre comportamentul sau de zi cu zi, ceva foarte interesant: „omenia”, cum o numea el.
De ce iti spun tie o astfel de intamplare foarte obisnuita, prin care poate si tu ai trecut de multe ori?
Pentru ca de la acel om am invatat ceva pe care nu il voi uita toata viata. Povestind despre importanta „omeniei” – acea conduita etica straveche ce inca mai supravietuieste in satele de munte, la un moment dat, mi-a spus asa:
– „Pentru mine, e cel mai important sa ma impac bine cu oamenii. Eu, atunci cand am o zi in care am ajutat pe cineva in nevoie si a fost multumit, ma simt asa de bine ca nici mancare nu imi mai trebuie. Atata bucurie si atata energie simt ca am, ca nu mai imi trebuie de mancare! Inseamna ca am avut o zi buna si pot sa dorm bine!”
Daca aceasta constatare a unui om „simplu” nu ti se pare inca suficient de profunda pentru a fi retinuta, marturisirea lui a continuat astfel:
– „Insa, daca am o zi in care m-am suparat cu cineva si ne-am „sfadit”, imi pare asa de rau si ma intreb eu singur cum de nu am putut sa nu il supar pe acel om, ca noaptea in pat ma sucesc pe toate partile si nici sa adorm nu mai pot!„
Cata intelepciune avea omul acela, aparuta din observarea directa a vietii sale, a experientelor din viata de zi cu zi, chiar si fara tone de carti, documentare si workshopuri.
Iata inca o dovada ca practica din viata de zi cu zi nu este nevoie sa fie ceva special si exotic, ci este simpla si la indemana oricui, indiferent unde locuieste si cu ce se ocupa.
Marturisirea lui, care cuprinde in ea intelegerea legii universale a cauzalitatii, merita retinuta si data mai departe. El observase ca daca face bine, are mai multa energie si bucurie. Prin opozitie, cand aducea suferinta cuiva, se simtea foarte agitat si suferea el insusi.
Nu este extraordinara observatia lui?
Pornind de la o asemenea corelatie, ne putem imbunatati foarte mult viata, avand mai multa grija la actiunile pe care le facem.
Rememorarea acestei intamplari, mi-a amintit de o metoda practica de care eu am avut nevoie ca sa ajung la ceea ce omul acela facea atat de natural si simplu.
Cu increderea ca iti va fi si tie de folos, o descriu mai jos:
Metoda Practica
Dimineata, imediat dupa trezire, ia-ti mental angajamentul, ca pe tot parcursul zilei care incepe, sa actionezi numai armonios si constructiv, fata de toti cei cu care vei avea de-a face: atat fata de cei din propria familie, cat si fata de fiecare fiinta cu care vei interactiona.
Exact ca si tine, toti oamenii nu vor decat sa fie fericiti si nimeni nu doreste sa sufere.
Avand aceasta intelegere, este necesar sa observi cauzele care conduc la starea de fericire si sa le compari cu cele care conduc la starea de suferinta. Astfel inveti ce sa faci mai mult si ce sa eviti, in toate actiunile tale cotidiene, la fel ca si ardeleanul nostru.
👉 Mentinand acest angajament, vei avea:
„O Zi Buna!”
Bonus: vei avea si un somn linistit! 🙏
Omul care devine orientat benefic in actiunile pe care le face, va simti el insusi beneficiile pe care le aduce celorlalti.
Ti s-a intamplat si tie sa te bucuri si tu „de bucuria” cuiva pe care l-ai ajutat, nu-i asa?
Deci stii din propria experienta ca este adevarat! Inseamna ca poti avea mai multa bucurie in viata, aducand bucurie in viata celor cu care interactionezi.
Te incurajez sa aplici aceasta metoda in saptamana care urmeaza si la sfarsitul ei, observa ce schimbari s-au petrecut in starile tale interioare. Observa cum te simti. Observa si daca ai reusit sa actionezi diferit in anumite situatii provocatoare.
Iti doresc: „O Zi Buna!”
Pentru Omul care vrea sa Traiasca mai Constient,
Gabriel Manolache